Detský domov Slon si pripomína 80. výročie založenia

24.11.2010 Sabinov

Prešov 24. novembra (TASR) – Desiatky súčasných i bývalých chovancov Detského domova Slon Šarišské Michaľany (DD) sa dnes stretli v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, aby spoločne oslávili 80. výročie založenia domova.
Ten pôvodne sídlil v Sabinove a do Š. Michalian sa presťahoval až neskôr.
\"Tá história je skutočne obdivuhodná, najviac nás však teší skutočnosť, že mnohé z detí, ktoré tu vyrastali, si neskôr založili rodiny, vyštudovali, pracujú a dokážu sa postarať o to, čo je pre nich najdôležitejšie, a to sú nepochybne ich vlastné rodiny, \" povedala Džodlová.
Na stretnutie pricestovala zo Spišskej Novej Vsi pravdepodobne jedna z prvých obyvateliek detského domova Žofia Kvasničková.
\"V domove v Sabinove som žila od narodenia do svojich 14 rokov. Potom som išla do služby a starala som sa o deti. Neskôr som sa stretla aj so svojim bratom, o ktorom som vôbec nevedela, \" zaspomínala si zo slzami v očiach 78-ročná dôchodkyňa. Tá si neskôr založila rodinu, má štyri deti a sedem vnúčat.
Časť svojho detstva prežil v sabinovskom domove aj Jozef Karlík, ktorý sa tam dostal v roku 1941, kedy mal šesť a bol tu až do svojich 16 rokov.
\"Spomienky na ten domov sú výborné, my sme sa mali v tých ťažkostiach ozaj výborne. Vyštudoval som potom za geodeta. Založil som si vlastnú rodinu, mám syna a dcéru, kopu vnukov, pravnukov, \" povedal 75-ročný dôchodca. Dodal, že ešte stále pracuje v súkromnej firme, ktorú založil a dnes ju riadi jeho syn.
Od 12 rokov žila v domove Dana Výrosteková, ktorá dnes pracuje ako zástupkyňa riaditeľa cirkevnej ZŠ a MŠ v Starej Ľubovni. Konštatovala, že na svojich biologických rodičov nemá najkrajšie spomienky.
\"Detský domov mi nahradil všetko to, čo mi chýbalo, ale stále samozrejme to nebola tá rodina, po ktorej dieťa túži. Potom, keď som sa vydala, snažila som sa svojim deťom dať to, čo mi chýbalo v detstve, \" dodala Výrosteková.
História DD sa začala písať v roku 1930, kedy vznikol v Sabinove Okresný detský domov. Na začiatku v ňom bolo umiestnených päť detí, ich počet neskôr stále rástol. Po 2. svetovej vojne boli deti niekoľkokrát premiestňované. V roku 1977 bol napokon presťahovaný do budovy bývalej základnej školy v Šarišských Michaľanoch, kde sídli dodnes.
Džodlová uviedla, že presné počty detí, ktoré v domove žili od jeho založenia, nie sú známe. Podľa zachovaných záznamov v kmeňovej knihe od roku 1951 do septembra tohto roka bolo v DD umiestnených 805 detí. Na základe údajov, ktoré poskytli bývalí chovanci, sa však odhaduje, že za celé obdobie existencie tu našlo útočisko viac ako 1500 detí.
 

Vyberte región